Gjøvik, Engehaugen, Hunn, Bråstad, Vardal, Snertingdal og Biri

 
> Forsiden
> KONFIRMANT  
> FILMER  
> TILTAK  
> Info til foreldre  
> Ungdomstilbud  
> KIRKENMIN  


 

 

 

This page is powered by Blogger. Isn't yours?
Den norske kirkehistorien hadde sin forsiktige start knyttet til impulser brakt til landet fra sør og øst. Gjennom vikingtokt og handel fikk nordmenn høre om den nye troen. Kongsemner ble sendt til kristne kongehus i Europa for å få sin oppvekst der.

Mange av de nye tankene som fikk innpass i vikingtiden tar vi i dag som selvfølgeligheter. Vår tids etikk og moral har mange forbindelseslinjer nettopp til denne perioden.


Kirken fikk tidlig en stor pedagogisk utfordring i det å formidle den kristne tro. Historiene om Olav den Hellige fikk en sentral plass, likeså kirkebygningene som ble billedbibler der bibelhistorien ble fremstilt i tegneserieform.


I en tid der gudstjenestene foregikk på latin, ble bildene svært viktige for vanlige folk.

I flere århundreder hadde ikke folk flest anledning til å lese bibelen selv. De første skolene i landet var katedralskolene, men bare de som skulle bli prester fikk utdannelse der.


Reformasjonen ble ikke drevet frem som en folkelig bevegelse i Norge, heller tvert imot. 500 års folkelige tradisjoner ble i stor grad vraket, noe som møtte sterk motstand. Bildene skulle ut av kirkene og erstattes av prekestoler. Det talte ord skulle nå stå i sentrum.


Det skulle gå mange år før reformasjonens gode sider ble fremtredende i Norge. Konfirmasjonen ble innført i 1736. Kort tid senere ble også skole for alle obligatorisk. Alle måtte lære å lese bibelen og katekismen.

250 år etter reformasjonen var prestene blitt folkeopplysere som gjerne talte om potetens velsignelse fra prekestolen.

Kristendomsundervisningen i skolen har vært regnet som kirkens trosopplæring helt opp til vår tid.


I dag er Norge blitt et flerkulturelt og flerreligiøst samfunn, noe skolen også må forholde seg til. Trosopplæringen er derfor borte fra den offentlige skolen.

De senere årene har Den norske Kirke arbeidet for å få å kunne tilby sin egen systematiske trosopplæring for alle døpte. I 2003 vedtok Stortinget en reform for trosopplæringen i Den norske Kirke. Reformen innledes med en femårig forsøksfase, der mange menigheter har fått forsøksprosjekt. Menighetene i Gjøvik har også fått prosjekt, nemlig Kirkenmin.

Etiketter:

 


STØRST AV ALT gir kjennskap til den treenige Gud og hjelp til livstolkning og livsmestring for alle døpte i alderen 0-18 år, uansett funksjonsnivå.
PROSJEKTET VÅRT: Vårt trosopplæringsprosjekt er en del av den nasjonale trosopplæringsreformen. » Se vår prosjektbeskrivelse » Størstavalt.no